Uusi opetussuunnitelma ja Google Earth
Uudet opetussuunnitelmat linjaavat monia sellaisia seikkoja, joiden kautta uskon Google Earth sovelluksen potentiaalin kasvavan opetuksessa. Erityisesti biologian ja maantiedon tunneilla sovellusta voi ottaa osaksi opetusta ja oppimista minkä kurssin tai vuosiluokan kohdalla.
Peruskoulun uusi OPS linjaa muun muassa seuraavaa:
"Oppilaita ohjataan käyttämään myös sähköisiä oppimisympäristöjä biologisen tiedon hankinnassa, käsittelyssä, tulkinnassa ja esittämisessä. -- opetuksen tavoitteiden mukaisesti elämyksellisyys, kokemuksellisuus aja toiminnallisuus kehittävät oppilaiden taitoa pohtia omia arvovalintoja."
Näin ollen on mielestäni mielekästä käyttää Google Earthia yksinkertisimmillaan esimerkiksi siihen, että käydään oppilaiden kanssa katsomassa jotakin ekosysteemiä maapallon pinnalla TAI annetaan oppilaille valmiit koordinaatit, jotka vievät oppilaat haluttuihin kasvillisuusalueisiin. Oppilaiden tehtävänä voisi olla tehdä havaintoja kasvillisuudesta ja kuvailla sitä omin sanoin. Tähän voisi aivan hyvin käyttää myös Google mapsin street view toimintoa, mutta siinä menetetään Google Earthin yksi oivallisimmista ominaisuuksista - karttapallo. Monet biologian ja maantiedon kiinnostuksen kohteet ovat sellaisia, joita ei koulun lähimetsästä tai taajamasta löydä. Tällöin voi turvautua virtuaalisiin retkiin maapallolla.
Maantiedon puolella OPS ohjaa opettajia näin:
"Sähköisten oppimisympäristöjen ja paikkatiedon käyttö ovat olennainen osa maantiedon opetusta. Pelillisyys lisää oppilaiden motivaatiota." Lisäksi S1 kehottaa: "Karttojen, paikkatiedon ja muun geomedian käyttö yhdistetään maantiedon kaikkien muiden sisältöjen opiskeluun". Näin Google earthin käyttö myös maantiedon opetuksessa on enemmän kuin perusteltua!
Myös lukion uudessa LOPSissa todetaan biologian puolella, että: "Biologian opetuksessa tehdään laborointeja ja työskennellään myös digitaalisissa ja koulun ulkopuolisissa opiskeluympäristöissä." Maantieteen puolella puhutaan myös geomediasta ja erilaisista karttasovelluksista: "Geomedian monipuolinen käyttö tukee opiskelijaa maantieteellisen tiedon hankinnassa, analysoinnissa, tulkinnassa ja visuaalisessa esittämisessä. Geomedialla tarkoitetaan karttojen, paikkatiedon, diagrammien, kuvien, videoiden, kirjallisten lähteiden, median, suullisten esitysten sekä muiden maantieteellisten tiedonhankinta- ja esitystapojen monipuolista käyttöä. Opetuksessa hyödynnetään myös koulun ulkopuolisia opiskeluympäristöjä sekä verkkoympäristöjä."
Toivon, että tämän sivuston kannustamana lähdet tutkimaan Google Earthia ja kokeilemaan sen eri toimintoja myös yhdessä oppilaiden kanssa. Kannattaa muista, että oppilailta itseltäänkin saattaa tulla joitakin ideoita, miten sovellusta voitaisiin hyödyntää oppimisessa.